Over Natuurvlees Nederland

Bij Natuurvlees Nederland zetten we ons in voor 100% Nederlands natuurvlees van topkwaliteit. Ons vlees komt van vrouwelijke runderen die vrij grazen in de mooiste Nederlandse natuurgebieden, waar ze genieten van een gevarieerd dieet en een leven in volledige vrijheid. Natuurvlees is voor 100% een product van eigen bodem, wat betekent dat het vlees afkomt van dieren die in ons eigen land zijn geboren, gemest, opgegroeid én geslacht. Dit resulteert in vlees met een bijzondere malsheid en rijke smaak. Onze ecologische en duurzame aanpak zorgt ervoor dat elk stuk vlees niet alleen een culinaire ervaring biedt, maar ook een eerlijk en verantwoord product is. Ontdek de puurheid en integriteit van Natuurvlees Nederland en ervaar vlees zoals het bedoeld is!

Bijzondere runderrassen

Natuurvlees-Nederland maakt vooral gebruik van vrouwelijke Limousin en Blond d’Aquitaine runderen. Het zijn elegante en mooie runderrassen die dicht bij de natuur staan én perfect passen in de Nederlandse natuur. Deze runderen kunnen goed uit de voeten om natuurgronden omdat zij goed gedijen op schrale natuurgronden. De natuurlijke groei van de runderen staat garant voor een mals en sappig stukje rundvlees. Het vlees is fijn van draad, goede bespiering, mooi van kleur en heeft de juiste vlees vet verhouding.

Natuurlijk buitenleven

Onze vrouwelijke Limousins en Blond d’Aquitaines grazen minimaal 180 dagen per jaar 24 uur per dag in de Nederlandse natuur. Tijdens de wintermaanden verblijven ze in ruime, traditionele stallen met veel stro, waar ze comfortabel en met respect worden verzorgd. Deze zorg draagt bij aan zowel hun welzijn als de uitstekende kwaliteit van ons vlees. Kwaliteitsvlees van eigen bodem De runderen zijn allemaal geboren en opgegroeid in Nederlandse natuurgebieden, polders en uiterwaarden. De runderen eten gevarieerd, bewegen veel en worden gemiddeld 5 á 6 jaar oud. Zo krijgt het vlees voldoende tijd om te rijpen en de smaak uit de natuur in zich op te nemen.

Uiteindelijk proef je die karakteristieke smaak terug in het rundvlees. De runderen worden met de grootste zorg grootgebracht door gepassioneerde boeren. Wanneer de runderen in de wintermaanden naar binnen moeten, worden zij gehouden in stallen met veel ruimte en stro voor de dieren. Alle stallen voldoen aan de criteria van Beter Leven keurmerk 2 sterren.

Ecologisch en duurzaam rundvlees

Natuurvlees-Nederland zorgt met haar runderen voor een verbetering van de biodiversiteit in de natuurgebieden. De runderen houden de natuur open én geven de ruimte aan plantensoorten die anders in de verdrukking zouden komen.

Transparante en toekomstbestendige keten

Natuurvlees-Nederland werkt aan een transparante en toekomstbestendige keten. Iedere 3 maanden is er ketenoverleg waarbij alle ketenpartijen aanwezig zijn, inclusief een delegatie van de aangesloten veehouders en de eindafnemer. In dit overleg wordt alles besproken wat op dat moment actueel is voor de verschillende ketenpartijen. Vaste agendapunten zijn de prijsvorming en de ontwikkeling van het merk.

Vanuit dit overleg is in 2021 besloten om de toekomst voor het merk en dus de zoogkoeienhouderij te onderzoeken. Het resultaat: een rapport met een toekomstvisie voor zoogkoeienhouderij. In 2023 en 2024 is deze visie vertaald in een “bedrijfsnatuurplan” waarin alle activiteiten staan die betrekking hebben op de natuurinclusieve werkwijze van de zoogkoeienhouderijen die voldoen aan de criteria van Natuurvlees-Nederland. Het bedrijfsnatuurplan wordt in 2025 uitgerold bij de ca. 100 zoogkoeienhouders aangesloten bij Natuurvlees-Nederland.

Om onze aangesloten veehouders ook in de toekomst voorop te laten lopen in de natuurinclusieve ontwikkeling van de landbouw wordt op regelmatige basis overlegd met betrokken partijen in de keten als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, De Landschappen en ministerie van LVVN.